Aslına bakarsanız kimse ebeveyn olarak size ne yapmanız gerektiğini söyleyemez. Bu tamamen kişisel bir tercihtir ve nasıl ilerlemek istediğiniz sizin ebeveynlik anlayışınıza bağlıdır. Eğer mevcut durum sizin yaşam şeklinize uyuyorsa ve bu durumdan memnunsanız elbette bebeğinize uyku eğitimi vermenize de gerek yoktur. Örneğin, bebeğiniz belirli bir yaşa gelmesine rağmen onu çeşitli yöntemlerle saatlerce uyutmaya çalışmak, bebeğinizle birlikte uyumak, geceleri gerekmediği halde defalarca uyanması sizin için bir sorun olmayabilir. Buna rağmen, bebeğinizin kendi odasında, kendi yatağında, kendi kendine ve kesintisiz uyumasını bekleyen bir ebeveyn de olabilirsiniz. Bu nedenle bu karar, tamamen sizin tercihinizlerinize göre şekillenecektir. Bugün birçok annenin bebeğine uyku eğitimi vererek, örneğin kucakta veya ayakta sallanarak uyuma, gündüz 45 dakikanın altında uyuma (felaket uykusu), memede uyuma ve gece sık sık uyanma gibi sıkça rastalanan uyku problemlerinin üstesinden geldiğini biliyoruz.
Hayatımızın üçte birinin uykuda geçtiğini düşünürsek ve bu konuyu uzun vadeli olarak ele alırsak, kaliteli bir uykunun tüm hayatımız boyunca bizi etkileyeceğini unutmamalıyız. Bunun temellerinin de erken yaşlarda atılıyor olması, bebeğinizin uyku alışkanlığının aslında bir ömür boyu etki edebilecek bir faktör olduğunu söyleyebiliriz. Uzun vadeli düşündüğünüzde bebeğinize kendi kendine uyuma alışkanlığı kazandırdığınız takdirde herhangi bir dış desteğe ihtiyaç duymadan uyumayı öğrenmiş olacaktır. Yaşına göre uykusunu alan ve kaliteli uyuyabilen bir bebeğin gelişimi de olumlu yönde etkilenecektir. Aslında onların da bu şekilde uyumaya ihtiyacı var. Biz yetişkinler, bazen bebeklerin sadece bize bağımlı olduğunu düşünüyor veya öyle olmasını arzu edebiliyoruz. Halbuki üç ayını doldurmuş birçok bebek kendi kendine uyumayı öğrenebilmek için hazır duruma gelmiş oluyor. Bu nedenle, eğer kendinize ve bebeğinize güveniniz tam ise, uyku eğitimi vermemek için aslında hiçbir sebep bulunmuyor.
Her bebeğin mizacı, ihtiyacı ve alışkanlıkları farklıdır. Ancak bebeğinizin yaşına göre uzmanlarca belirlenmiş takribi uyku saatlerini incelemeniz, bebeğinizin mevcut durumu ve ihtiyacı hakkında size bilgi verebilir. Örneğin dört aylık bir bebeğin gece 10 saat civarında uyuması beklenirken, bu süre sizin bebeğinizde kayda değer bir şekilde daha az ise, bunu artırmak adına da uyku eğitimi vermeyi düşünebilirsiniz. Bu eğitim sayesinde bebeğinizin uyuma şekli, uykuya dalış süresi ve uykuda geçirdiği süre gibi konularda iyileşme sağlanabilmektedir. Hatta bunlar uzmanlarca belirlenen ideal seviyeye çekilebilmektedir.
Eğitime başlamadan önce mutlaka konuyu araştırmalı, çeşitli uyku eğitimi yöntemlerini inceleyerek, kendiniz ve bebeğiniz için uygun olanı belirlemelisiniz. Bununla da kalmayıp, uygulayacağınız yöntem konusunda kesinlikle çok iyi bir şekilde bilgi edinmelisiniz. Kafanızda herhangi bir soru işareti bulunmamalı. Çünkü, eğitim esnasında karşılaştığınız bir durumda ne yapacağınızı bilemiyor olmak ve bu nedenle tutarsız davranmak bebeğinizde kafa karışıklığına sebep olabilir. Bu durum eğitim sürecini olumsuz etkileyebilir. Bunun sonucunda, siz de bebeğiniz de daha çok yorulmuş, buna rağmen daha az sonuç elde etmiş olursunuz -ki bunu kimse istemez.
Eğitim süresince her şeyin olumlu ilerleyeceğini düşünmek çok da gerçekçi bir yaklaşım olmayabilir. Nitekim bazı günler sizi şok edici ilerlemeler olacakken, bazı günler sanki hiç bir şey yapmamışsınız gibi ve sanki her şey eskiye dönmüş gibi hissedebilirsiniz. Bu durum çok normal. Unutmayın ki bu, bebeğiniz için bir gelişim süreci. Eğitimin tamamına baktığınızda gerçekten sizin ve onun hayatında değişen çok şey olduğunun farkına varacaksınız.
Sonuç olarak, yukarıda bahsettiğim tüm bu konular çerçevesinde kendi istek ve beklentilerinize, bebeğinizin ve sizin bu süreçte yapabileceklerinizi de katarak, dilerseniz doğru zamanlama ile uyku eğitimine başlayabilirsiniz. Önümüzdeki hafta uyku eğitimine başlamadan önce hangi hazırlıkların yapılması gerektiğiyle ilgili tavsiyelerimi paylaşacağım.
Sevgiler,
Eda Öztürk Davaslıgil