ZEYTİNYAĞI BEBEK CİLDİNE UYGUN MU?


Bu sitede yazdığım ilk yazım olduğundan mıdır bilmem pek bir özendim. Oturup uzun uzun araştırma yaptım, İngilizce, Türkçe makaleler okudum, biraz kafam karıştı. Aslına bakarsanız geniş bir deryaymış bu konu ama ben bebeklerimizi ilgilendiren kısmıyla ilgili kısaca bir yazı yazıp biraz da sizin kafanızı karıştıracağım.

İnci Azra daha doğmadan tüm cilt bakım ürünleri (masaj yağı, pişik kremi, nemlendirici) hazır, rafta bekliyordu. Üzerinde hiç araştırma bile yapmadan Ege’nin yerli üreticilerinin birinden aldığım doğal zeytinyağını, hamileyken göbeğimin çatlamasını engellemek için, doğumdan sonra da kızımın pamuk cildinin genel bakımı için kullanacaktım. Yıllardır toplumsal bir bilinç olarak yerleşmişti bizde sanırım zeytinyağının ne kadar sağlıklı olduğu, ondandır tereddüt etmeyişim. Annem de 18 yıl önce kardeşimi her banyo sonrası zeytinyağı ile ovmamış mıydı sanki?

Ben her gün kullandım zeytinyağını, hamile kaldığımı öğrendiğim günden doğuma gittiğim güne kadar. Kızım doğduğunda da ilk banyosundan sonra yağlamaktı niyetim. Fakat İnci Azra 7 günlükken kilo takibi için eve ziyarete gelen ebe bu konuya cok sıcak bakmadıklarını, çünkü İngiltere’de yapılan son araştırma sonuçlarının zeytinyağı kullanımının bebeklerde egzamayı tetiklediğini gösterdiğini söyledi. Yıllarca içeriğindeki omega-3 ve E vitaminleri sayesinde cildi nemlendirdiginden egzama tedavilerinde kullanılan zeytinyağı, aslında egzamayı tetikliyormuş. Özellikle İnci Azra gibi cildi kuru olan bebeklerde bu ihtimal daha çok artıyordu. Aslına bakarsanız ebe de bu sonuçtan hiç mutlu değildi, çünkü yıllardır varolan bir gelenek gözlerinin önünde yıkılıyordu ama beni bilgilendirmek zorundaydı. ‘Aslında zeytinyağının bebeklerde sağlıklı bir şekilde kullanıldığı örnek sayısı da çok fazla, ama bu makaleler basıldıktan sonra artık içimiz rahat bir şekilde öneremiyoruz. Tercih sizin.’ dedi.  

Sonra açtım okudum. Meğer zeytinyağının içeriğindeki bebek cildini güçlendirmeye yarayan lineloik asit miktarı, bebek derisinin bazı katmanlarını geçirgen hale getiren oleik asit miktarından cok daha azmış. Bebeğin derisinin geçirgenliği arttıkça nemin hapsedilme oranı düşüyor, bu da cilt kurumalarına sebep olarak egzamayı tetikliyormuş. Bebek cildi yetişkinlerinkine kıyasla çok daha hassas olduğundan zeytinyağından etkilenme ihtimali de daha yuksekmiş. Araştırma tamamlanmadığından doktorlar kesin birşey söylemiyorlar, ama bu iddianın aksi hala kanıtlanmadığından alternatif olarak bitkisel yağ ya da badem yağını öneriyorlar. İnanmayıp her gördüğüm ebeye sordum, hepsi de aynı öneride bulundu.

Ben çok ihtiyaç duyduğumda badem yağı kullandım, zaten İnci Azra büyüdükçe cildi kendi yağ oranını ayarladı ve kuruluk azaldı. 2 aylıkken başka bir sebepten ortaya çıkana egzamasını görünce zeytinyağını kullanmayışımın ne kadar isabetli olduğuna karar verdim. Şimdi piyasada bazı büyük markaların ürettiği ‘doğal zeytinyağlı’ bebek bezi ve ıslak mendiller görüyorum. Kimyasal kokular içeren bebek bezleriyle kıyaslayınca şuan bana cok çekici geliyorlar ama kızım egzamaya yatkın olduğundan denemeye cesaret de edemiyorum. Bilimsel araştırma sonuçları bunlar, makaleler referansta, tercih sizin…



Haftaya görüşmek üzere,

Hoşçakalın,

Nil Demir

Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu