İLK 2 YIL BEBEKLERİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ

İLK 2 YIL BEBEKLERİN SAĞLIKLI GELİŞİMİ

Çocukların ileri yaşlardaki kişilikleri, becerileri, zeka düzeylerinin temelleri hayatlarının ilk iki yılında atılır. İlk 2 yıl bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından hem zor hem de en emek verilmesi gereken dönemdir. Sağlıklı büyüme ve gelişmenin temelinde genetik faktörler, cinsiyet, hormonlar, anne karnındaki gelişim ve doğum sonrası yeterli-dengeli beslenme, aşılanma, sevgi, ilgi gibi etkenler yer alır.

Büyüme ve gelişmede ilk dönem süt çocukluğu dönemidir ve büyümenin en hızlı olduğu, en önemli dönemdir. Yaklaşık olarak 3.200 kg ile doğan bebek 12 aylık olduğunda üç katına ulaşır. Boyu 50 cm doğan bir bebek ise 12 aylık olduğunda yaklaşık 75 cm olur. Bebeğin 2.yılında büyüme hızı ilk yılın yarı hızına iner.
Boy, kilo, baş, çevresi ölçülerinin izlenmesi ilk iki yıl bebeğin gelişimi açısından oldukça önemlidir. Baş çevresinin büyümesi gelişimi açısından en önemli kontrol noktalarından biridir. Doğumunun ilk 2 yılı itibariyle beyin gelişiminin en hızlı olduğu dönemdir.

Doğumda yaklaşık 35 cm olan baş çevresi ilk ayda 1 cm atarak 1 yaşında 47 cm ulaşır. Bebeklerin başında daha kemikleşmemiş küçük alanlar vardır. Bunlara fontonel diğer adıyla bıngıldak denir.  Ön bıngıldak 2 cm genişliğinde ve yüksekliğindedir. Arka bıngıldak ise daha küçüktür. Arka bıngıldak genellikle 8 hafta içerisinde kapanır. Ön bıngıldak ise 12. aya doğru kapanır ve kemikleşir.

Dişlerin çıkış zamanı her bebeğe göre farklılık gösterir. Diş tabakaları embriyonik dönemde oluşmaya başlar. Genellikle 5 ile 10. ay arasında alt kesici dişler çıkar. Birinci yaşın sonlarına doğru ön dişler tamamlanır. Genetik özellikler, hormonlar diş gelişimini etkileyen faktörlerdir.

Bir yaşına giren bebek yavaş yavaş konuşmaya başlar. 2 yaş dil gelişimi konusunda en önemli dönemdir. Resimli kitaplar okumak , kitaptaki kahramanın adını çocuğunuzun adı ile değiştirmek daha dikkatli dinlemesini sağlar. Masal ve çocuk şarkıları dinletmek yine kelime haznesini genişletmeye yani konuşmasına destek olacaktır. Onunla sürekli konuşmak tane tane anlatmak nesneleri tanıtmak konuşmasını kolaylaştıracak en güzel yöntemdir.

12-18 ay : Anladığı kelimelerde artış görülür. Söyleyebildiğinden daha fazla sözcük anlar. Günlük hayattaki konuşmalara uyum sağlamaya başlar.

18-24 ay : 50-60 kadar kelime anlar. Kendi vücudundan bölümler gösterebilir. Şarkı söylemeye çalışır. Kitaplardan hoşlanır.

Sevgiyle sağlıkla büyütmek dileğiyle sevgiler.

Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu