BEBEKLERDE UYKU EĞİTİMİ İÇİN GEREKLİ ORTAM ŞARTLARI

uyku eğitimi

Bebeğinize uyku eğitimi vermeye karar verdiniz, gerekli hazırlıkları yaptınız, uyku eğitimi yöntemine de karar verdiniz, peki bebeğinizin uyuyacağı ortamın onun için hazır olduğundan emin misiniz? Bebeğinizin gündüz ve geceleri sağlıklı, kaliteli ve kesintisiniz uyuyabilmesi için uzmanların önerilerine göre bulunduğu ortamda bazı ayarlamalar yapmanız gerekebilir. Bu noktalara gelin hep birlikte bakalım...


1. Oda Sıcaklığı:
Uyku kalitesini etkileyen en önemli detayın oda sıcaklığı olduğunu söylemek yanlış olmaz sanırım. Yazın sıcaktan bebeğimin kaç kez uyuyamadığını veya uyuduğunda sıkça uyandığını defalarca tecrübe ettiğimi söyleyebilirim. Özellikle çok sıcak ortamlar bebeklerin uyku kalitesini oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Bebeğinizin odasını uygun sıcaklığa ayarlamak için Bebeklerin Oda Sıcaklığı Kaç Derece Olmalıdır? yazımızı okuyabilirsiniz.


2. Nem Seviyesi:
Bebeklerin belli bir yaşa kadar ağzından nefes alıp vermeyi bilmediği söyleniyor. Bu nedenle ortamdaki kuru hava burun tıkanıklığına sebep olabileceği için ve bu durum nefes almalarında zorluk çıkarabileceği için nem konusu da önemli bir detay haline geliyor. Odadaki nem seviyesini uygun seviyede tutmak adına bir buhar makinesi kullanmayı düşünebilirsiniz. Dilerseniz, ürün tercih etmeden önce alternatif olması açısından Weewell İyonizerli Sıcak ve Soğuk Buhar Makinası ürün inceleme yazımızı okuyabilirsiniz.


4. Işık Seviyesi:
Uyku konusunda bir diğer konu da ortamdaki ışık seviyesi. Uyku hormonu olarak adlandırılan melatonin hormonu karanlıkla birlikte salgılanmaya başlıyor. Bu nedenle uzmanlar gece zifiri karanlık, gündüz ise loş ışıkta uyunmasını tavsiye ediyorlar. Böylece gece ve gündüz arasındaki fark da gözetilmiş oluyor. Ortamdaki ışık seviyesi kontrol altına alabilmek adına dilerseniz bebeğinizin odasında blackout perde kullanmayı düşünebilirsiniz. Ancak gündüz odanın tamamen karanlık olmadığından emin olmanızda fayda var. Dışarıdayken pusette uyuyan bebeğinizin üzerine müslin bez örtmek, özellikle alışveriş merkezlerinin yoğun ışıklarını biraz olsun kıracaktır. Bu sayede melatonin hormonunun salgılanmasını kolaylaştırmış olursunuz. 


5. Kıyafet:
Kıyafet konusuna gelecek olursak, millet olarak bebekleri kalın kalın giydirip üzerine battaniye örtmeyi çok sevdiğimiz kesin. Ama ihtiyaçtan fazla giysi hem uyku kalitesini düşürüyor hem de hastalıklara davetiye çıkarıyor. Gece boyunca bebeğinizin terlemediğinden emin olmak için uygun oda sıcaklığının yanı sıra, ona giydireceğiniz pijamaların kumaşına ve kalınlığına dikkat etmenizde fayda var. Ayrıca bebeğinizin yatağında onu tehlikeye atacak herhangi bir oyuncak, boğulma riskini artıracak battaniye, çarşaf, yastık vb kullanmamak da oldukça önem arz ediyor. 


6. Ses/Gürültü:
Bebeklerin uykusuna etki eden konulardan biri de ortamdaki ses. Nasıl ki bizler çok gürültülü ortamda uyumaktan rahatsızlık duyuyorsak, bebekler de uyku için sessiz ve sakin bir ortamı tercih ediyorlar. Bebeğinizin uyuduğu ortamda televizyon gibi aletlerin açık olması kaliteli uykunun önünde bir engel oluşturuyor. Uzmanlar bebeklerin uykularından 1 saat öncesine kadar televizyonun kapatılmasını önemle vurguluyor. Bunun bir diğer sebebi, televizyon, bilgisayar, telefon gibi ekranların mavi ışık yayması ve bu konunun uykuya geçişi olumsuz etkilemesi.


7. Lavanta Yağı:
Lavanta yağını bir iki damla yastığa damlatmak yetişkinlerde de bebeklerde de uykuya geçişte yardımcı olduğu söylenir. Eğer varsa bebeğinizin uyku arkadaşının üzerine de damlatabilirsiniz. Biz bir süredir bu şekilde uyguluyoruz. Gerçekten etkisi oldu mu bilmiyorum ama sonuçta bunu uygulayarak bir şey kaybedeceğimizi sanmıyorum. 

Bir diğer konu;


Kafein Kullanımı:
Kafein kullanımı her ne kadar bir ortam şartı olmasa da, bebeklerin uykusunu etkileyebilecek bir detay olduğundan ona da bu yazımda değinmek istedim. Aslında bu konu  daha çok emziren anneleri ilgilendiren bir konu. Emziren annelerin tükettiği yiyecek ve içecekler anne sütü ile dolaylı olarak bebeğe de ulaşıyor. Eğer günlük olarak kafein tüketiminiz çok yüksek seviyede ise, bunu azaltarak da bebeğinizin uyku kalitesinde büyük bir iyileşme sağlayabilirsiniz. Bildiğiniz üzere, kafein yalnızca kahvede bulunmuyor. Kola, çikolata, çay, hatta yeşil çayda bile kafein bulunuyor. Günlük kafein tüketiminizi en aza indirmek hatta sıfırlamak emzirdiğiniz süre boyunca hem sizin hem de bebeğinizin uykusunda olumlu etkiler yaratacaktır. 

Sevgiler,
Eda Öztürk Davaslıgil
www.saglikliyasamadair.com



Bebeklerde Uyku Eğitimi Yazı Dizisi


Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu