HAFTA HAFTA HAMİLELİK: 5.-8. HAFTA

Hamilelik
Eski yazarlarımızdan Gamze Hanım'ın başlattığı hafta hafta hamilelik yazı dizisine buradan sonra ben devam edeceğim. Öncelikle belirtmek isterim ki her anne adayı, her bebek, hatta her hamilelik birbirinden farklıdır. Benim burada bahsedeceğim bilgiler bazı genellemeler sonucu elde edilmiştir, kişiden kişiye farklılıkların görülmesi çok normaldir.

Hamilelikte 5. Hafta


Hamilelikte 5. hafta annelerin büyük bir çoğunluğunun adet gecikmesinden şüphelenerek test yaptığı zamana denk gelir. Tabi ki bu bebek uzun zamandır beklenen ve döllenmesi her gün kandaki Beta-HCG değerleri ile takip edilen bir bebek değilse. Anne rahminde henüz bebek bile denilmeyen embriyonuz bir susam büyüklüğündedir ve deri tabakalarından meydana gelir. Bazı anne adaylarında göğüslerde hassasiyet, sık idrara çıkma ihtiyacı, halsizlik ve mide bulantıları gibi erken gebelik belirtileri kendini göstermeye başlarken, bazıları daha hiçbir şeyin farkında olmayabilir. Yürüyüş gibi anne adayını zorlamayacak egzersizler yapılabilir. Yine düzenli spor alışkanlığı olan anne adayları egzersizlerine doktor kontrolü altında gebeliğin ilerleyen haftalarına kadar devam edebilirler.  

Hamilelikte 6. Hafta  

Hamilelikte 6. haftaya gelindiğinde anne adayı artık ben şimdi gerçekten hamile miyim sorusundan yavaş yavaş kurtulup, gerçek dünyaya uyanmaya başlamıştır. Bunda kandaki Beta-HCG değerinin yeterince yükselmesi, adetin fazlasıyla gecikmesi ve anne adayının hamilelik belirtilerini iyiden iyiye hissetmeye başlamasının etkisi büyüktür. Bu belirtiler yine bazılarında hafif göğüs hassasiyeti olarak hissedilirken bazılarında şiddetli mide bulantıları şeklinde seyredebilir. Henüz 3 mm boyutunda olan bebeğinizin karnınızda yerleşip büyüyebilmesi için vücudunuzda bir dizi hormonal değişikliğin meydana gelmesi gerekir, ve işte bu değişiklikler de anne adayının bugünden bebek 5-6 aylık olana kadar ki hayatını zorlaştıran en önemli faktörlerdir. Mide bulantısının yanında hissedilen yorgunluk, mutsuzluk halleri ya da zamansız duygu dalgalanmaları aslında bebeğinizin iyi olduğunun birer belirtileridir.

Hamilelikte 7. Hafta

Bu hafta da bebeğiniz 10 mm civarına ulaşmış ve gelişimi hızlanmıştır. İçinizdeki minik canlının organları hızlı bir şekilde oluşuyor ve bu hıza ayak uydurmaya çalışan minik kalp tam zamanlı olarak kan pompalıyordur. Ultrason muayenesinde bebeğinizin kalp atışlarını görebilir ve duyabilirsiniz. Kalp atışları ultrason uygulama yöntemine ve aletin özelliklerine göre daha erken yada daha geç görülebilir yada duyulabilir, bu konuda doktorların görüşleri dikkate alınmalıdır.

Hamilelikte 8. Hafta  
Bu hafta 15 mm ve 2 gr olan bebeğiniz artık aktif vücut hareketlerine başlamıştır. Hareket yeteneğinin minik kollarını dirseklerinden bükecek kadar profesyonelleştiğini düşünürseniz, gebelikte baya bir yol kat ettiğinizi anlayacaksınız. Geçtiğimiz koca 8 haftada anne adayının rahmi bir portakal büyüklüğüne ulaşmıştır. Bu hafta içinde plasenta adı verilen organ, bebeğin gelişimiyle ilgili olan hormonun üretimini yumurtalıklardan devralacağından anne adayında devir teslim kanaması adı verilen lekelenmeler görülebilir. Lekelenmelere eşlik edecek adet sancısı tarzı kramplar da beklenen belirtiler arasındadır. Ancak ileri seviyede bir ağrı veya kanama görülmesi durumunda doktora danışılması gerekmektedir. Yine değişen hormonal dengelerin etkisiyle ciltte yağlanma, sivilcelenme gibi geçici belirtiler görülebilir.

Bu ilk haftalarda anne adayının günlük hareketlerini kısıtlamadan kendine dikkat etmesinde fayda vardır. Düşük riskinin en yüksek olduğu haftalar olduğundan anne adayının sıkça istirahat etmesi önerilir. Diğer yandan sağlıklı beslenme konusunda da daha fazla gecikmemekte fayda vardır. Abur cubur tüketimini azaltarak yeterli sıvı tüketimi eşliğinde yenilecek 6-8 öğünle dengeli bir beslenme alışkanlığı edinebilirsiniz. Yeterli süt ürünü tüketimine dikkat...


Bir sonraki hamilelik yazımda görüşmek üzere,

Nil Demir

http://londoneranne.com


Referanslar

1. http://www.gebelik.org/
2. http://www.jinekolojivegebelik.com/


Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu