Bugün sizlere hamilelikte uçak seyahati yaparken dikkat edilmesi gereken konulardan bahsetmek istiyorum. Ben gidiş ve dönüş olmak üzere hamileliğimin tam 17. ve 19. haftalarında THY ile Dubai-İstanbul uçuşu gerçekleştirdim. Uçuş tek yön yaklaşık olarak 4,5 saat kadar sürüyor. Aşağıdaki noktaları dikkate alarak oldukça rahat bir uçuş gerçekleştirdiğimi söyleyebilirim. Daha rahat anlaşılabilmesi için konulara madde madde değinmeyi tercih ettim. Gelin birlikte göz atalım.
1. Hamile Yolcu Prosedürü:
Eğer uçuşunuzu THY ile gerçekleştirecekseniz, THY'nin hamile yolcular için uygulamakta olduğu uçuş prosedürüne dikkat etmekte fayda var. Bildiğim kadarıyla, tek bebeğe hamile olanlar 36.hafta, iki veya daha fazla bebeğe hamile olanlar 32.hafta itibariyle uçuş gerçekleştiremiyor. 28.hafta itibariyle ise ancak doktor raporunuz olması kaydıyla uçuş yapabiliyorsunuz. Benim hamilelik haftam bu kapsama girmediğinden herhangi bir prosedüre takılmadan her zamanki gibi uçuşumu gerçekleştirdim. Eğer farklı bir hava yolunu tercih edecekseniz uçuş öncesi firmanın web sayfasına girerek bilgi edinebilirsiniz.
2. Uçuş Öncesi:
Genellikle ben uçuş esnasında nemsizlikten dolayı burun tıkanıklığı yaşıyorum. Bu durum da burnumdan nefes alıp vermemi oldukça zor bir hale getiriyor. Bu nedenle uçuşlardan önce "neti pot" uygulaması yapmak beni çok rahatlatıyor. Kısaca anlatmak gerekirse; neti pot içine tuzlu su konulan bir tür burun temizleme çaydanlığıdır/demliğidir. Yapısı sayesinde kolaylıkla bir burun deliğinden verilen vücut ısısındaki tuzlu su, diğer burun deliğinden akarak burun içinde birikmiş olan tozların ve mikropların bir kısmının atılmasını sağlamaktadır. Ülkemizde çok sık bilinmese de, genellikle yoga uygulayıcılarının sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Hamilelik esnasında bu uygulamanın herhangi bir sakıncası bulunmamakta, ancak yine de kendi özel durumunuz için bu konuyu doktorunuza danışmanızda fayda var.
3. Kıyafet Seçimi:
Rahat kıyafet seçilmesi gerektiğiyle ilgili hatırlatma yapmaya gerek yok sanıyorum. Belinizi sıkmayacak kıyafetler, rahat ve topuksuz ayakkabılar, uçakta değişebilen ısı ihtimaline karşı hangi mevsim olursa olursa ilave olarak bir hırka, yedek çorap uçuş günü rahat etmenizi sağlayacaktır. Uçakta genellikle bir şal veriyorlar ama ben her ihtimale karşı yanımda her zaman bir hırka bulunduruyorum. THY uzun uçuşlarda bir minik çanta dağıtıyor. Bu çantanın içinden göz bandı ve kulak tıkacının yanı sıra, altı kaydırmaz kalın bir çorap da çıkıyor. Hijyen kaygınız yoksa ayaklarınızın şişmemesi için kalkıştan sonra bu çorabı giymeyi düşünebilirsiniz. Basınçtan dolayı rahatsız edebilir düşüncesiyle ben kulak tıpaçlarını kullanmıyorum. Göz bandı da genelde zaten kullanmıyorum ama eğer siz kullanıyorsanız lastiğin sizi sıkıp rahatsız etmemesine özen gösterin derim. Bunların haricinde belinizin arkasına, bel boşluğuna yerleştireceğiniz bir yastık yolculuk boyunca rahat etmenizi sağlayacaktır.
4. Koltuk Seçimi:
Koltuk seçimi için en uygunu bence koridor tarafı. Neden derseniz, aslında hepimizin bildiği sebepten ötürü:) Hamilelikte çok sık idrara çıkıldığı için wc ziyaretlerinde yanınızdakileri kısa periyotlarla rahatsız etmemek için, hatta ondan da önemlisi kendi rahatınız için bu tercih akıllıca olabilir. Kan dolaşımını hızlandırmak ise bir diğer sebep. Bunun için belirli aralıklarla yerinizden kalkıp gezinmeniz gerekeceği için koridor tarafında oturmak işinizi kolaylaştıracaktır.
5.Emniyet Kemeri:
Kemer takmamanız gibi bir durum elbetteki söz konusu olamaz. Emniyet kemerini takarken karnınızın altından geçecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Ayrıca konuyla ilgili Hamilelikte Emniyet Kemeri Kullanımı yazımıza göz atabilirsiniz.
6. Kan Dolaşımı:
Hamilelikte önemli konulardan biri de kan dolaşımı. Bu sebeple zaten her zaman dikkat ettiğinizi düşündüğüm bacak bacak üstüne atmama ve saatte bir yerinizden kalkıp yürüme gayretini uçuş esnasında da göstermenizde fayda var.
7. Yemek Seçimi:
Hatırlatmak istediğim başka bir konu ise; uçuşunuz eğer sabah saatlerinde ise, "nasılsa hava alanında ya da uçakta yerim" düşüncesiyle evden aç olarak çıkmamanız. Eğer vaktiniz yoksa muz, kuru incir, ceviz, badem gibi hızlıca yiyebileceğiniz bir şeylerden mutlaka ağzınıza atın. Hatta yolculuk sürenizi göz önünde bulundurarak bu sağlıklı atıştırmalıklardan bir miktar da yanınıza almayı unutmayın. Hamilelikte az az sık sık beslenmek, gerek ilk aylardaki mide bulantılarını kontrol altına almada, baş dönmesi ve kan şekeri düşmesi gibi konularda imdadınıza yetişecektir. Bunun haricinde ilk trimesterdeki anne adaylarının, yanına mide bulantıları ile başa çıkmak için çubuk kraker veya leblebi alması çok yerinde olur. Tabi bir de bulantıların eşlik edebileceği kusmalar için bir kaç minik kilitli poşet can kurtarıcı olabilir;)
8. Hidrasyon ve Nem:
Uçuş esnasında en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri bence dehidrasyon. Bunun için her ne kadar wc ziyaretlerinizi sıklaştıracak olsa da bol sıvı tüketimine özen gösterin. Cildinizin de neme ihtiyacı olabileceğinden ihtiyacınıza göre yanınıza termal su spreyi, el kremi ve dudak balmı da alabilirsiniz.
9. Nefes Çalışması:
Belki benim tanıdığım birçok kişi gibi sizin de uçak korkunuz olabilir. Ya da hamilelikte uçuş yapmak sizi kaygılandırıyor olabilir. Veya bunların dışında başka tedirginlikleriniz olabilir ve bu durum sizi biraz geriyor olabilir. Aynı zamanda uzun süre kapalı bir ortamda kalacağınız için oksijen ihtiyacınız artabilir. Bunun için tavsiyem uçuş esnasında çok kısa bir nefes çalışması yapmanız. Bunun için bir elinizi karnınıza (bebeğinize) diğer elinizi göğsünüze yerleştirip, bir müddet derin nefes alıp verebilirsiniz. Derin nefesten kastımız, nefesi olabildiğince yavaş bir şekilde burundan alıp, önce karnınızın, sonra göğsünüzün, son olarak da köprücük kemiklerinizin hizasını nefes ile doldurmanız. Bu esnada karnınızın şiştiğini hissedeceksiniz. Nefesi verirken de önce köprücük kemikleri hizasındaki havayı, sonra göğsünüzdeki havayı, en son ise karnınızdaki havayı burnunuzdan dışarı bırakın. Havayı dışarı doğru itmek yerine, havanın kendi hızında bedeninizi terk etmesine izin verin. Bu çalışmayı yaparken gözlerinizi kapatabilir ve bebeğinize odaklanabilirsiniz. Bırakın bedeniniz, zihniniz ve bebeğiniz gevşesin. Bu şekilde 9 nefes devam edebilirsiniz. Elimden geldiğince aklıma gelen tüm detaylara değinmeye özen gösterdim. Hamilelikte uçak seyahati önerilerim umarım sizin için faydalı olur. Benim atladığım bir şey varsa onları bizimle paylaşmayı unutmayın.
Sevgiler,
Eda Öztürk Davaslıgil
www.saglikliyasamadair.com