BEBEĞİM KAÇ SAAT UYUMALI?

 
Bu soru her annenin aklını kurcalar? Bebeğim kaç saat uyumalı? Uzmanların kabul ettiği belli saat aralıkları var. Ben bu süreleri göz önünde bulundurup bebeğimin gün içinde toplam kaç saat uyuduğunu hesaplıyorum. Bir yere gittiğinizde ya da evinize bir misafir geldiğinde bu düzen kaçabiliyor. Bebeğiniz artık çevrede olan bitenin farkındaysa uyumakta direnip etrafı izlemek ya da ortamdaki çocuklarda oynamak isteyebiliyor. Böyle bir durumda da onu uyutmak imkansıza yakın oluyor. Gece uyku süresi uzun olan bir bebeği gündüz katı kurallar çerçevesinde uyumaya zorlamanın çok da doğru olduğunu düşünmüyorum. Bir de kabul etmemiz gereken bir şey var ki o da her bebeğin aslında kendine has huyu suyu olduğu. Bazen ne yaparsan yap olmaz.

Uzmanlar gündüz uykusunun gece uykusunu çok etkilediği görüşünde. Genele göre yapılan ve çizilen listelerden size bahsetmek isterim.


Tracy Hogg der ki;


0-1 aylık bir bebek 19-21 saat
2-3 aylık bir bebek 16-18 saat
4-6 aylık bir bebek 15-16 saat
6-9 aylık bir bebek 13.5-16 saat
10-12 aylık bir bebek 13-15 saat
13-24 aylık bir bebek 13-14 saat uyumalı.

Yukarıda belirtilen süreler bebeğin gece ve gündüz toplam uyku saatidir. Peki ya çocuğunuz iki uyku arasında kaç saat uyanık kalmalı?



Yine Tracy Hogg'dan alınmış bir tablo bize yanıt veriyor.

Yeni doğan bir bebek 50-60 dakika
1-2 aylık bir bebek 1 saat- 1 saat 15 dakika
2-3 aylık bir bebek 1 saat- 1 saat 20 dakika
4-6 aylık bir bebek 1.5- 2 saat
7-9 aylık bir bebek 2 saat 45 dakika- 3 saat
10-12 aylık bir bebek 3- 4.5 saat uyanık kalmalı.

Bebeğinizin uyanık kalma saatlerini gözden geçirdiğinizi düşünüyorum. Aslına bakarsanız bebekler bu süreleri zaten kendileri ayarlıyor. Gözler kapanır ve ovuşturulur, kulaklarla oynamalar başlar. Mız mızlamaları da unutmamak gerekir.



Çocuğunuz uykuya dalmakta zorlanıyorsa bunun iki sebebi olabilir;
1- Uykusu gelmeden yatırmış ya da uyutmaya çalışmışsınızdır.
2- Uyku saatini kaçırmışsınızdır.

Çocuğunuz yerinde duramıyorsa. Hiperaktif bir şekilde nereye koşacağını neye saldıracağını şaşırıyorsa, ağlıyorsa ve aniden uyuma şeklinde davranışlar sergiliyorsa ikinci seçenek kuvvetle muhtemeldir. Bu gibi durumlar yaşamamak için oturttuğunuz düzenin çok dışına çıkmamaya gayret göstermelisiniz. Basit problemleri çözerek çocukların uyku kalitelerini artırmak mümkündür.

Genele göre belirtilen uyanık kalma sürelerini çok geçirmeden, çocuklarınızın uyanık kaldığı zamanlarda onlarla oynayıp enerjilerini atmalarına, yorulmalarına özen gösterin. Aksi halde siz onların uyumasını sağlamak için çok daha fazla yorulursunuz.



Birkaç minik not:
• Çocukların sabah uyandıktan sonra uyuyacakları ilk uykuya kadar olan uyanık kalma süresi öğleden sonra uyuyacağı uykulara kıyasla daha az olur.
• Bebeğinizin gündüz kısa uyuma problemi varsa bunu gece erken uyutarak çözebilirsiniz. Ne demişler uyku uykunun mayasıdır. Sabah daha geç kalma ihtimali yüksek.
• Büyüdükçe değişen uyanık kalma süresini bebeğiniz şekillendirecektir. Yapmanız gereken bebeğinizi doğru bir şekilde gözlemleyip vücut dilini anlamak. Bebeğiniz büyüdükçe uyanık kalma süresini 10'ar 15'er dakika ekleyerek uzatabilirsiniz.

Sevgiler
Esin AKARSU
kremrengi.net
Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu