
Bu haftanın konusu birçok annenin merak ettiği bir konu olan televizyon izleme yaşı ne olmalıdır? Bu konuda önceliği uzmanlara vermek istiyorum.
Benim de takip ettiğim uzmanların düşünceleri şu şekilde ;
ADEM GÜNEŞ
4 yaşından önce çocuğun televizyonla işi yok.
Televizyonun zararı, sizin elde ettiğinizi zannettiğiniz yararından daha çok.
Çocukların televizyon izlerken bir şeyler öğreniyor olması, yarar olarak görülmemelidir. Konuşmayı, sayıları ve yeni kelimeleri öğrenmesi, taklit yeteneğini geliştirmesi kar değildir. Çünkü televizyondan mekanik olarak öğreniyor. Bunları anneden, babadan, kardeşten öğrenmesi gerekir. Çizgi filmlerin gerçek olmayan kahramanlarından değil!
Çocuklarda birtakım kazanımlar elde ederken dikkat edilmesi gereken şey, bu kazanım duyu dünyasında da elde edilmiş bir kazanım mıdır?
Anne ile çocuk arasında iletişimin artmasını, duygusal bağın kuvvetlenmesini önemsiyoruz. Yoksa çocuk birçok yeni şey öğrenebilir, birkaç dil konuşabilir...
Ama anne ile bağı yoksa duygusal bir boşluğun içindedir. Sizin televizyon seyrettiğini zannettiğiniz çocuk, aslında televizyon seyretmiyordur, televizyonun büyüsü zihnini duygularını esir almıştır.
Çocuk görebilme, duyabilme kapasitesinin çok üstünde görsel efektlere maruz kalarak kendini televizyona kaptırmıştır.
Sizin televizyonu çok severek izlediğini düşündüğünüz çocuk, aslında televizyona kaptırdığınız çocuktur.
ALİ ÇANKIRILI
"Anne-baba fırsat buldukça çizgi filmi çocuğuyla birlikte izlemeli. Çocuğun yaşına uygun, çocuk edebiyatı klasiklerinden uyarlanan, doğru davranışlar ve ahlaki değerler kazandırma amacı olan çizgi filmler seçilmeli. Ebeveyn, filmi durdurup soru sormalı, olayı birlikte yorumlamalıdır.” diye konuşuyor.
EMİNE ERGÜN
Özellikle beyin gelişimi için çok önemli olan 0-4 yaşta çocukların sadece tablet ve telefondan değil, televizyondan da uzak durması çok önemlidir. Çünkü çocukların beyni ekrandan geçen hızlı kareleri yakalamakta zorlanmakta ve adeta şoka girmektedir.
Çoğu çocuk klip ve reklamları izleyerek yemek yer ve anne babalar da bunları izlerken çok güzel yediklerini tam olarak doyduklarını söyler. Oysaki bu yeme olayı anlamlı ve bilinçli bir yemek olayı değildir.
Özellikle klip ve reklamlarda ekranda saniyede 24 kare geçer ve çocukların beyin gelişimi buna hazır olmadığı için, bu 24 kareyi yakalamakta zorlanır. Yani çocukların ekran karşısında kilitlenerek yemek yeme olayı beynin kısa süreli şoka girmesi olayıdır. Bu nedenle çocuk ne yediğinin ne kadar yediğinin farkında olmadan sadece ağzına koyulan yiyeceği çiğner ve yutar. Ne zaman ki reklam ya da klip biter o zaman çocuk kendisine yemek yedirildiğini fark eder ve kendine gelir, itiraz etmeye başlar.
SEVİL YAVUZ
0-3 bebeklik ve erken çocukluk dönemidir. Bu yaşlar çocukların beyin gelişiminin en kritik olduğu dönemdir. Çocukların beyin gelişimlerin büyük bir bölümü bu dönemde tamamlanır. Çocuklar özellikle 2 ile 3 yaş arasında keşfederek, yetişkinlerle iletişim kurarak gelişimlerini desteklerler. Diğer taraftan televizyon pasif bir etkinliktir. Bu dönemde uzun saatler televizyon izleyen çocukların gelişimde gerilik olabiliyor. Bu nedenle çocuklar 0-3 yaşa kadar televizyondan uzak tutulmalı, 3 yaş sonrası ise eğitici yönü olmadığı takdirde gereksiz yere televizyon izlemesine izin verilmemelidir.
3-6 yaş okul öncesi dönemdir. Bu dönemde mümkün olduğunca televizyon karşısında az zaman geçirilmeli, kısa seanslar şeklinde televizyon izlenmelidir. Örneğin arka arkaya 30 dakika televizyon izlemek yerine 15 dakika izleyip, 1-2 saat ara verdikten sonra 15 dakika daha izleyebilirler. Çocukların arka arkaya saatlerce televizyon izlemesi bilişsel fonksiyonlarını olumsuz etkileyebiliyor.
Son olarak biz televizyon izliyormuyuz?
Evet özellikle beraber izlediğimiz çizgi filmler var. Genelde kitaplardan hikayeleştirilmiş çizgi filmleri izliyoruz. Birbirimize sorular soruyoruz. Zeyneb'in genelde sorduğu sorular
-Neden öyle söyledi anne
-Bak benim gibi davranıyor değil mi? Tarzında sorular olurken benim ona sorduğum sorular
-Sen olsaydın ne yapardın?
-Bu konuda ne düşünüyorsun? gibi sorular oluyor.
Uzman görüşleri bu şekildedir. Elbette çocukları için en doğru kararı ebeveynleri verir.
Özlem ERGENÇ
ikiminnakannesi.blogspot.com
Sevgiler