HAFTA HAFTA HAMİLELİK: 13.-16. HAFTA

 
Bu haftaki yazı dizimde aslında hamilelik için çok önemli olan 2.trimestera yani evreye geçmiş olacağım. Önemli diyorum çünkü kendileri gerçekten herkesin dediği gibi hamileliğin en tatlı dönemi olmaktadır. Bu tatlılığı azalan ilk hamilelik belirtilerinden ve henüz başlamamış olan koca göbek zorluklarından kaynaklanmaktadır. He unutmadan ekleyelim artık bebeğinizin size biraz daha bağlandığını bilmek de son derece rahatlatıcı bir durum. Bebekten önce yapmayı planladığınız aklınızın köşesinde ne varsa yapın derim, zira daha uygun bir vakit bulamayabilirsiniz. Ben mesela 16. haftada Amerika ya seyahat edip 21-22. haftalarda da son derece yoğun bir Kaliforniya turu yapmıştım. Acaba problem yaşar mıyım diye soru işaretlerim olmuştu takibi aklımda ama kronikleşmiş bel ağrım (sonradan öğrendim, sebebi fıtıkmış) dışında herşey yolunda gitti. Neyse şimdi biraz ansiklopedik bilgi verme zamanı.

13. Hafta

Bu haftada bebeğiniz 26 gr civarında bir şeftali boyutlarına ulaşmıştır. Evet haklısınız şimdi bakınca çok büyümüş gibi geldi size ama unutmayın geçtiğimiz 12 hafta aslında o kadar da çabuk geçmedi. Bebeğinizin bağırsak ve beyin gelişimi hızla devam etmekte ve şimdiye kadar kıkırdak yapıda olan vücut kemikleşmeye doğru yol almakta.
 Bu da demek oluyor ki sizi daha güçlü tekmeler bekliyor. Acele etmeyin biraz daha zaman var. Anne adayının göbeğinde henüz belirgin bir büyüme olmamasına rağmen gaz şişkinliği tarzı kabarıklıklar olabilir. Ben bu haftalarda pantolon düğmelerimi açarak oturmak durumunda kalıyordum. Onun dışında ise rahmin büyümesine bağlı olarak karın ve kasık bölgelerinde dönem dönem hafif sancıların görülmesi olağandır. Şiddetli ağrı ve kanama durumunda doktorunuza görünmeyi ihmal etmeyiniz.  

14. Hafta

Gebeliğinizde 14.haftaya eriştiniz tebrikler... Artık 45 gr ağırlığında, baş-popo uzunluğu 10 cm olan bir minnoşunuz var. Hala çok küçük olduğundan size inandırıcı gelmese de artık bu minnoş büyük bir insan gibi elini ağzına götürüp yüzünü ekşitme, kaşını çatma gibi bazı mimikler yapabiliyor. Bunları artık işlevini yerine getirmeye başlayan beyni aracılığıyla düşünerek, bilinçli olarak yapmaktadır. Yine solunum yapma çalışmalarına da bu hafta itibariyle ağırlık vermiştir. Bu hafta itibariyle anne adayının salgıladığı progesteron hormonu vücuttaki tüm düz kasların gevşemesine neden olur. Siz bunu birinci dereceden hissetmeseniz de bağırsak hareketlerinin azalmasıyla baş gösteren kabızlığı ikinci dereceden hissedeceksiniz. Lifli besin kaynakları ve bol su tüketmekte fayda var. Anne adaylarının büyük çoğunluğunun hamile olduğu artık belli olmaya başlayacaktır, bol kıyafetler giymiyorsanız güzel haberi herkese vermenizin zamanı gelmiştir. Göbekli görüntü bu dönemde annelerin bir kısmında can sıkıcı olabilmektedir, çok yakında alışacaksınız.

15. Hafta

12 cm boyunda 74 gr ağırlığındaki bebeğinizle doktora gitmeniz durumunda cinsiyetini öğrenme ihtimaliniz oldukça artmış bulunmaktadır. Yurt dışında (İngiltere ve Amerika) devlet hastanelerinde bebeğin cinsiyeti 20.haftaya kadar söylenmese de özel ultrason merkezlerine giderek tarama yaptırarak öğrenebilirsiniz. Biz 17.haftada Amerika da özel bir merkezde 3 boyutlu bir tarama ile öğrenmiştik bebeğimizin cinsiyetini. Bebeğinizin vücudunda bu haftaya kadar hiç yağ bulunmadığından derisi transparan durumdaydı, ancak bu hafta itibariyle cildi daha gelişmiş hala gelecek, hatta saçları çıkmaya başlayacaktır. Ben İnci Azra nın karnımdaki varlığını ilk defa 15 hafta 3 günlükken arka arkaya gelen 5-6 minik balon patlamasıyla hissetmiştim. Ancak tekrar belirtmeliyim ki bebeği hissetme olayı anne adaylarının dikkat durumuna ve bebeğin bulunduğu pozisyona bağlı olarak oldukça değişkenlik göstermektedir. İkinci gebeliğini yaşayan annelerin bebeğinin hareketlerini daha erken hissetmeleri beklenirken, ilk gebeliğini yaşayan annelerin 17-20. haftalarda hissetmeleri olağandır.

16. Hafta  

16. haftayla birlikte bebeğinizin ağırlığı 3 haneli rakamlara ulaşmış, artık 110 gramlık bir minnoşunuz olmuştur. Kol bacak hareketleri oldukça artmış olan bebeğinizin ultrason taramasında kıpır kıpır hareket  ettiğini göreceksiniz. Kemikleri ve kasları güçlenmeye devam ettiğinden anne adayı tarafından hissedilme ihtimali her geçen gün artmaktadır. Anne adaylarında bu haftadan itibaren vücütta artan oksijen ihtiyacını karşılamak amacıyla gelişen nefes darlığı rahatsızlıkları görülmektedir. Bu durum ilerleyen haftalarda bebeğin göğüs kafesine baskı yapmasıyla artış göstermektedir. Özellikle güneşe maruz kalan bölgelerde oluşabilecek olan lekelenmelere karşı yüksek faktörlü güneş kremi kullanmayı unutmayın....

Kilo alımı ilk haftalarda son derece bünyesel bir durum olmakla birlikte 14-15. haftalardan itibaren düzenli bir şekilde kilo alımı gözlenir. Hafta hafta kilo alım grafikleri herkes için farklılıklarda göstermekle birlikte 40 hafta sonunda 11 ile 15 kilo arasında değişen miktarda kilo almış olmak normaldir. Ben şahsen tartıda gördüğüm kilo artışını uzun süre kabullenememiş bir insan olarak söyleyebilirim ki ne kadar sağlıklı beslenirseniz bebeğiniz o kadar güzel büyür ve siz de o kadar az kilo alırsınız. Hem korkmayın hepsi gidiyor, benim son 3 kilom.

Hepinize sağlıklı gebelikler diliyorum,
Haftaya görüşmek üzere
Nil Demir


 Referanslar


1.http://www.gebelik.org/
2.http://www.jinekolojivegebelik.com/
3. http://www.prima.com.tr/hamilelik/
Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu