PALM YAĞI MI?

 



.

Palm yağı, ambalajlı gıdaların yaklaşık %50 sinde bulunan, günlük hayatımızda kullandığımız birçok üründe (şampuan, ruj, deterjan, sabun, dondurma, çikolata, vb.) var olduğundan haberimiz bile olmayan ama Nutella’da olduğunu duyunca bir anda ayaklandığımız bir çeşit palmiye ağacından üretilen bitkisel bir yağdır. Yağın elde edildiği meyvenin yağ oranı oldukça yüksek olduğundan üretimsel verim yüksektir, bu da yağın maliyetini düşürmektedir. Dolayısıyla dünya üzerindeki kullanımı gün geçtikçe artış göstermektedir.

Peki düşük maliyetinden dolayı oldukça fazla tercih edilen palm yağının diğer yağlardan farkı ne. Palm yağı bitkisel yağ sınıfında bulunmasına rağmen içeriğindeki yüksek miktardaki doymuş yağ asidinden dolayı oda sıcaklığında katı halde bulunur. Bu özelliğiyle tereyağ, margarin gibi katı yağlara benzerlik gösterse de trans yağ ve kolesterol içermediğinden kalp damar hastalıklarını tetiklemesi açısından onlardan daha sağlıklı bir çizgide bulunur. 

Yağ Çeşidi
Doymuş Yağ Asidi
Doymamış Yağ Asidi
Zeytinyağı
14
84
Ayçiçek yağı
13
82
Palm yağı
49
46
Hindistan cevizi yağı
87
7.8

Bu yazıyı palm yağını övmek için yazmıyorum, aksine yazmaya başlarken sövmekti niyetim. Zira medyadaki kanserojen dedikoduları ve palm yağının bebek mamalarında kullanılıyor olduğu haberleri canımı sıkmış, merakımı cezbetmişti. Bu işin uzmanı değilim ama uzman bir kimya mühendisi olarak bazı okumalar yaptım, ve okudukça durumun o kadar da vahim olmadığını, ortada bazı yanlış anlaşılmaların olduğunu farkettim. Yani durum vahim, ama sandığımız gibi sadece palm yağından dolayı değil.

Birkaç hafta önce Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, EFSA tarafından yayınlanan bir rapor vardı, ve herkes bu rapora göre palm yağının hatta Nutella’nın kanserojen olduğunu söylüyordu. Halbuki rapor, sadece palm yağının değil de tüm bitkisel yağların yüksek sıcaklarda işlenmesi sırasında ortaya çıkan (kısaltmaları GE, 3-MCPD, 2-MCPD olan) kirletici maddelerin farelerde yapılan deneylerde böbrekler ve erkek üreme sistemleri üzerinde toksik etki bıraktığını gösteriyor. Palm yağında diğer yağlardan daha fazla miktar içeriyor bu maddeleri ve rafineri işlemleri sırasında palm meyvesinin kokusunu ve turuncu rengini kaybetmesi için 200 dereceye kadar ısıtıldığı belirtiliyor.  Ortada ne ispatlanan bir kanser etkisi var ne de palm yağını zehir ilan etmeyi gerektirecek haklı bir sebep. Ama yine de küçücük de olsa sağlıkla ilgili bir soru işareti taşıyan bu tarz maddelerin bebek mamalarında kullanılmasını hiç tasvip etmiyorum. Daha dünyaya yeni gelmiş, annesinden hiç süt emememiş bebeklere içinde risk taşıyan bir mama vermek kimin vicdanını rahatsız etmez? Benim gibi çocuğuna mecburiyetten verdiği mamayı her kokladığında vicdanı sızlayan anneler şimdi nerelere gitsin? 

Kızım ambalajlı gıdaları henüz tüketmediğinden benim tüm dikkatim bebek mamalarına kaymış durumda. Mamasını değiştirmek için arayıştayım ama yeni bir mamanın tadını kabul edecek mi, şu anda kullandığımız mamanın combiotic özelliğini başka hangi mamada bulabilirim gibi sorular aklımda dönüyor. Deneyip göreceğiz. Mama dışında çocukların tükettiği birçok çikolatalı üründe de kullanılıyor bu yağ. Daha sağlıklı alternatifleri varken en azından çocuklara yönelik olan ürünlerde bu yağın kullanımını düşürmekte fayda var diye düşünüyorum. Onlar ucuz ve dayanıklı bulduğundan kullanımını düşürmüyorlarsa o zaman tüketimini azaltmak konusunda görev yine bize düşüyor. Daha önce bloğumda bir uzman Gıda Mühendisi 'Hazır Gıdalara Dikkat' başlıklı bir yazı yazmıştı, onu okursanız aslında palm yağına gelene kadar nelerin nelerin zararlı olduğunu göreceksiniz. 

Unutmadan belirteyim, palm yağı tüketimini azaltmamız için önümüzde çok önemli bir sebebimiz daha var, soyları tükenmek üzere olan Orangutan'lar. Biz burda palm tüketerek sağlıksız bir nesil yetiştirirken oralarda sağlıklı bir Orangutan nesli yok oluyor. Sizce de yeterli bir sebep değil mi?

Sağlıklı günler dilerim, 
Nil Demir

http://londoneranne.com/

Kaynaklar
1. https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160503a
2. http://www.theverge.com/2017/1/13/14266356/nutella-cancer-efsa-study-ferrero-palm-oil
3.http://www.mymedicalmantra.com/european-food-safety-authority-claims-palm-oil-used-in-nutella-could-cause-cancer/






Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu