
Bebek 6 aylık olana kadar anne sütü dışında bir besine ihtiyaç duymaz. 6 aydan sonra anne sütğ ya da kullanılan mamanın içindeki demir bebeğin ihtiyacını karşılamaz. Bu durum ile birlikte aebze, meyve gibi yiyecekler ile tanışır. 6 ay sadece anne sütü ile beslenen çocuk gelen yeni tatlar karşısında çok da sıcak bir duruş sergilemeyebilir. Onu yeni besinlere alıştırmak sizin elinizde.
Katı Gıdaya Geçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler;
- Tanıştıracağınız besini bebeğinize sunmadan önce aç olduğundan emin olun. Her yeni tadı bebeğinize aç olduğu zaman verin.
- Bebeğinizin alerji riskini göz önünde bulundurarak dikkatli bir şekilde yol almanız gerekmektedir. Bebeğin ek gıdaya geçişi sarı sebzeler olarak adlandırılan patates, yemeklik kabak ve havuç ile olmalıdır.
- Tuz ve şeker 1 yaşına kadar bebeğinize yasak.
- Besinleri ılık vermeye özen gösterin.
- Yeni besinleri mümkünse gündüz saatlerinde verin. Bebeğiniz bir reaksiyon verecekse bu durum gece huzursuzluk yaratabilir.
- Her bir besin azar azar en az üç gün tattırılmalıdır. Bu süre zarfında bebeğinizin vücudunun tepki verip vermediğini O'nu soyup vücudunu kontrol ederek yapabilirsiniz. Herhangi bir kızarıklık ya da farklı bir gözlem durumunda mutlaka doktorunuza danışın. Çocuğunuz alerjik bir yapıya sahipse deneme süresi 5-10 güne kadar uzatılabilir. Önemli olan aşamaları hızlı geçmek değil emin adımlarla ilerlemektir.
- Başladığınız bir besinde alerji belirtisi görürseniz en az 15-20 gün o besini bebeğinizden uzak tutun. ( Alerji belirtileri, kakada sümüksü yapı, aşırı kusma, egzama, göğüste hırıltı, göz sulanması, burun akıntısı, gece uykusuzluğu, ishal, şişkinlik ve aşırı gaz olarak boy gösterebilir.)
- Birkaç kez denenen gıdaya her aynı tepki doğuyorsa bebeğinizin o gıdaya karşı alerjisi var demektir. Birkaç ay o gıdadan uzak durmanızda fayda olacaktır. Alerji riski bebekler büyüdükçe ve bağışıklık sistemleri güçlendikçe ortadan kalkabilmektedir.
- Tadını beğenmediği besinleri farklı besinler ile karıştırıp vermeyi deneyin.
- Ek gıdaya geçilen ilk ay bebeğinizin daha rahat yemesi için blender yardımı ile püre ve çorba yapmanız serbest. 8. Aydan itibaren besinleri çatal ile ezerek ya da yiyebileceği boyut ve tutabileceği yumuşaklıkta pişirip önüne koyarak beslenmesini sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin kendi kendine yemek yemeye alışması hem gelişimi hem de sizin rahatınız için büyük önem taşımaktadır.
- Bebeğinize mama sandalyesi alışkanlığı edindirin. Bu sayede hem ortalık daha az pislenecek hem de bebeğinizin bir düzeni olacaktır.
- Mümkünse mama önlüğü ve faaliyet önlüklerinden kullanın. Özellikle kendi yiyen bebeklerde faaliyet önlüğü oldukça kullanışlıdır.
- Bebeğinizi elinizle besleyecekseniz ellerinizin hijyenik olduğundan emin olun.
- Bebeğinizin kaşık, tabak gibi yeme gereçlerini özel deterjanlar ile temizleyin.