BEBEKLERDE KONUŞMA SÜRECİ




Bebeklerin duyguları oldukça açıktır. İşitsel ve algısal duyguları zamanla gelişir. Bebeklerde konuşma asım adım gelişen bir olaydır. Doğumdan sonraki ilk üç ay bebekler için inanılmaz bir süreçtir. Gelişimin muazzam bir şekilde ilerlediği bu dönemde bebekler hareket eden cisimleri takip edebilirler. Üçüncü aydan sonra sese karşı duyarlılık başlar. Bebek kucağına alındığını fark edip de kafasını dik tutmaya çalışabilir.

4. aydan sonra...   


Gelişim hızla devam ederken üç aydan sonra sesin geldiği yönü gözü ile takip etmeye başlayan bebek altıncı aydan sonra farklı sesleri ayırt etmeye başlar. Bu seslere çıkardığı sesler ile karşılık verir. Çıkardığı bu sesler bebeğin konuşma çabasının ilk işaretleridir. Ortalama olarak 12. aydan itibaren bebek duyduğu basit sözcükleri tekrarlamaya başlar. Bu süreç kimi bebeklerde daha erken başlarken kimi bebeklerde ise daha geç başlamaktadır. 

Bebeklerde konuşma süreci nasıl desteklenmelidir?


Bebeğinize sunduğunuz uyaranların size olumlu olarak döneceğini sakın unutmayın.

  • Müzik dinlemesi bebeğinizin zihin gelişimini olumlu yönde destekler ve daha çabuk konuşmasını sağlar. 
  • Şarkılar yeni kelimeler öğrenmesini sağlar ve dağarcığı gelişir.
  • Bebeğinize söyleyeceğiniz tekerlemeler eğlenceli bir oyuna dönüşürken O’nun akıcı konuşma becerisini desteklemiş olur.
  • Bebeğinize bir müzik aleti çalmanız, ya da bir şarkıy ellerinizle tempo tutmanız bebeğinizin küçük motor kaslarının gelişmesini sağlar.

Gülmek, karmaşık ve anlamsız sesler çıkarmak, agulamak bebeğinizin ilk konuşma girişimlerindendir. 18. ay bebeklerde konuşma süreci için bir dönüm noktasıdır. Kelime haznesi hızla artan bebeğinizin bir hafta içinde bile ne kadar çok yeni kelime öğrendiğine inanamayacaksınız. 2 yaşına yaklaşan bebeğiniz dil bilgisi kurallarından faydalanmaya başlayacak ve 2,5 yaşından sonra sizi hayrete düşürecek cümleler kuruyor olacak. 

Genetik faktörler...


Dil bozukluğu genetik bir durumdur. Anne veya babada dil bozukluğu var ise çocuklar da bu anlamda risk taşımaktadır. 

Ebeveyn etkisi...


Çocuğunuzla kurduğunuz iletişim, O’nun dil gelişimi ile doğrudan ilişkilidir. Çocuklarıyla sık sık oyun oynayan, onlarla sürekli konuşup sorular soran, çocuklarına kitap okuyan, çocuğum çevresinde ilgilendiği ve gösterdiği şeyler ile ilgili O’nunla konuşan ebeveynlerin çocuklarının dil gelişiminin diğer çocuklara oran ile çok daha iyi olduğu araştırmalar sonucunda kanıtlanmış bir gerçektir.

18-30 ay arasında, zekası normal olup konuşma becerileri gelişmemiş çocukların dil gelişimi problemi ile karşı karşıya kalmaması için bir doktor yardımı almalarının diğer gelişim süreçleri için önemli olduğunu belirtmek isteriz.

Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu