Bebeğinizin doğumundan itibaren ilk bir yıl, günde en az iki saatinizi onunla oyun oynamak için ayırabilirsiniz. Bu zaman içinde bebeğinizi, televizyon, cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi bebeğin göz sağlığına zarar verecek ve gelişiminin gerilemesine neden olacak teknolojik aletlerden uzak tutun. Bebeğinize müzik dinletin ve çocuk şarkıları eşliğinde birlikte dans etmeye, ve harekete teşvik edin. Bu durum anneler için de eğlenceli bir egzersiz şekli olur. Müzik, sesleri tanıma becerisi ve duyma yetisinin gelişimi için de çok gereklidir.
Bebeğinizin Gelişimini Destekleyecek Oyunlar Nelerdir?
- Bebekler, ilk olarak nesneleri ve çevreyi tanıma, dokunma ve hissetme ihtiyacı hissederler. Hatta ellerinde tuttukları hemen her nesneyi ağızlarına götürür ve bir yerlere vururlar. Vurma eylemi doğuştan var olan bir motor refleks gelişiminin doğal koşullanmasıdır. Bebek bu işlemle keşfeder. Söz konusu olan bu durum için oyuncak seçiminde dikkatli olmak gerekir. Yumuşak peluş oyuncaklar bebeklerin bu dönemi için idealdir. Evinizde bulunan tencere, yoğurt kabı, tahta ve silikon kaşık gibi nesneleri, bebeğinizi bando çalıyormuş gibi oyun oynamaya teşvik edebilirsiniz. Bu durum sesleri tanımasına vurma hareketi ise motor kontrolü ve kaslarının gelişmesine yardımcı olur. Bando oyunu, kavrama tutma ve parmak kaslarının gelişimi için de faydalıdır.
- Bebeğinizin gelişimini destekleyecek en önemli oyunlardan biri de geometrik şekilleri tanıma ve eşleştirmektir. Şekilleri tanıma günlük hayatında gördüğü nesnelerin yapılarını keşfetmesine yardımcı olur. Bu tip oyuncaklara oyuncak mağazalarında sıklıkla rastlanmaktadır. Evinizde bulunan kartonlar yardımıyla bebeğinizin geometrik oyuncaklarını kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Peçete rulolarında bulunan silindir kartonlardan faydalanabilirsiniz. Bunları üst üste dizerek ev inşa edebilir ve bebeğinizin seyretmesini sağlayabilirsiniz. Siz bu işlemi yaparken bebekğiniz de bu oyuna dahil olmak isteyecektir.
- 6. aydan itibaren eğitici kitaplar alıp sayfalarını çevirmesini öğreterek resimlere bakmasını sağlayabilir, yakın aile fertlerinin fotoğraflarını göstererek sesli şekilde kim olduklarını anlatabilirsiniz. Bu işlem eğitimin en temel parçalarından biridir. Resimli kitap seçimleriniz hayvanlar, taşıtlar, meyveler ve sebzeler şeklinde olabilir. Uyku öncesinde kitabı elinizde tutmanız ve ona okumanız, gelecekte okumayı seven bir birey olmasına katkı sağlar.
- 1 yaşından sonra bebeğinizin gelişimini destekleyen ve bebeklerin en çok sevdiği işlemlerden biri boyama yapmaktır. Bebekler için çok eğlenceli olan bu iş yaratıcılık keşfi için çok gereklidir. Çizim yapma alışkanlığı gelecekteki el becerisi ve yazma kalitesi için önemlidir. Bu dönemde bebekler evin duvarlarını tuval olarak görebilirler. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız çocuğunuza sinirlenmeyin. Unutmayın ki hayatta en önemli yolculuğunuz çocuğunuzun gelişimidir.
- Bebeğinizin gelişimini destekleyecek oyunlardan biri de konuşma pratikleridir. Evde anne babasıyla konuşmak rutin olarak yaptığı bir işlem olduğundan tam anlamıyla eğitici değildir. Parka gitmek, orada başka arkadaşlar ile yapılan diyaloglar, sosyalleşmesi ve gelişimi için önemlidir. Yalnızca başka çocuklarla değil doğa ile yapılan tek taraflı sohbetler de çocuklar için iyidir. Çocuğunuzun yanında kedilerle, kuşlarla hatta ağaçlarla konuşun. Doğayı ve hayvanları sevmesini sağlamanız bebeğinizin gelişimini olumlu destekler.