BEBEKLERDE GÖBEK BAĞI BAKIMI




   Biz anneler, yeni doğmuş bir bebeğin bakımında en çok göbek bağı için yapılacak olandan korkarız. Göbek bağı, bebeğin anne karnındaki yaşam kaynağıdır. Bütün ihtiyaçlarını bu kordondan sağlar. Doğumdan sonra bu kordon işlevini sonlandırır. Peki, göbek bağı kesildikten sonra bakımı nasıl olmalıdır? Merak ettiğiniz her şey bu yazıda...


  Bebeğin göbek bağı düşene kadar geçen süreçte hijyen önem taşıyor. Doğru hijyenin sağlanmaması halinde göbek bölgesinde enfeksiyon oluşabilir.
Bu durumda bebekte ateş, göbek bölgesinde kızarıklık, şişlik ve birçok rahatsızlık gözlenebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında mutlaka doktorunuzu arayın.

 Göbek bağının düşmesi için, hava ile temas çok önemlidir. Özellikle, bebek bezinin o bölgeyi kapatmaması gerekir. Göbeğin kuru kalmasına özen gösterilmelidir. Göbek bağı kesinlikle su ile temizlenmemeli. Uzmanlar, göbek bağı düşene kadar bebeğin yıkanmaması gerektiğini söylüyor. Yıkanma zorunluğunda ise, bebek bölgesel olarak yıkanmalı göbek bölgesi su ile temas etmemeli.

 Göbek bağının bakımı için, doktorunuzun verdiği bakım ürünleri haricinde hiçbir şey kullanmayın. Genel olarak göbek bağının içeriğinde alkol olan solüsyonlar ile temizlenmesi önerilir. Herhangi bir enfeksiyon almaması için, her bez değişiminde mutlaka bakımının yapılması gerekir. Bez değişimlerinde, idrar yada dışkı gelmesi gibi durumlarda göbeğin, kaynatılmış ılık su ile temizlenip, pamuklu bir bez ile kurulanması gerekir. Göbek bağının kuruduğundan emin olana kadar havalandırmalısınız.

 Göbek bağı bakımı yaparken, bebeğinizin canı acır diye endişe etmeyin çünkü, o bölgede herhangi bir sinir yok. Bu sebep ile bebeğinizin acı duymaz. 

Önemli!

  • Göbek bağının düşmesi, bebeğinizin doğumundan sonraki 3 -15 gün içinde gerçekleşir. Erken ya da geç düşmesi gibi durumlarda, mutlaka doktorunuza danışın. 
  • Göbek bağı düşmeden, herhangi bir akıntı gördüğünüzde ya da kötü koku duyduğunuzda mutlak doktorunuzu bilgilendirin. 
  • Göbek bağı düştükten sonra da bakımı önem taşır. Göbek bağı düştükten sonra, kahverengi bir tabaka göreceksiniz, endişelenmeyin! Bu, göbeğin iyileştiğini gösterir. Bağ düştükten sonra, göbeğin şeklini düzeltmeye çalışmayın. Zaten o bölge kurudukça kendiliğinden şekil alacaktır. 
  • Bağ düştükten sonra, çok az bir kanama gözlenebilir. Herhangi bir enfeksiyon gözlenmediği sürece göbek bölgesi iyileşene kadar, hijyenini sağlamaya devam edin.

Erken müdahalede, enfeksiyonun yayılmasını önleyebilirler. Bu sebep ile herhangi bir enfeksiyon gözlemlediğinizde vakit kaybetmeden doktorunuza ulaşın.




x
Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu