Biz anneler çocuklarımız hep daha fazla yemek yesin isteriz. Onlar doyunca bizim içimiz rahatlar. Çocuğun az yemek yemesi annenin en çok endişe duyduğu konulardandır. 6 aylıkken başladığınız yemek serüveninde verdiğiniz her şeyi iştahla yiyen ve yeni tatlara her daim açık olan bebeğiniz zamanla iştahsız bir çocuk haline gelebilir. İştah artırmak için sihirli bir değneğin çocuğumuza değmesini hangimiz istemeyiz ki? Bu yazı sihirli değnek niteliğinde!
Çocuklar için iştah açan öneriler;
Sebze her annenin sorunu. Henüz iştahla sebze yiyen bir çocuk görmedim. Her anne gibi siz de yavrunuz pırasanın ikinci tabağını istesin, taze fasulyeye yarım ekmek bansın, enginarın tadına doyamasın istersiniz. Maalesef çocuklarda beslenme süreci böyle olmuyor. Bebekken bir şekilde çorbasına karıştırdığınız sebzeleri büyüdükçe fark edip yemiyorlar. Bize de özellikle sebzeleri yedirmek için kırk takla atmak düşüyor.
- Çocuğunuzun yemediği sebzeleri biraz süsleme ile farklı formlarda sunabilirsiniz. Et yemeğini seven çocuklara brokoli ve havuç gibi sebzeleri etin yanında sevimli şekillerde verin. Örneğin; patates püresinin üstüne küçük bir brokoli parçasını ağaç gibi dikebilirsiniz. Havuçları rendeleyip dökülen yapraklar olduğunu söyleyebilirsiniz.
- Yemekleri, üstünde sevdiği çizgi film karakterlerinin olduğu tabaklara koyabilirsiniz. Sırayla yemelerini söylemeniz etkili olabilir.
- Çocuğunuza gün içinde abur cubur diye tabir ettiğimiz şekerleme, cips, çikolata ve benzerlerini vermeyin. Bu tip yiyecekleri büyüklerin bile yememesi gerekirken o küçücük bedenlere verdiği zararı anlatmaya kelimeler yetmez. Öğün önceleri tüketildiğinde iştah kapatması da cabası.
- Öğün aralarını iyi dengeleyin. Örneğin; öğlen yemeğinden iki saat önce çocuğunuza bir şey yedirmeyin. Bu sayede sofraya daha iştahlı oturur.
- Kahvaltı ve sadece çorba yiyeceği öğünler dışında yemek yanında ekmek yedirmeyin. Ekmeği her çocuk sever. Ekmek ile karnını doyurmasına izin vermeyin. Sofraya oturur oturmaz hızla yiyeceği ekmek iştahını kapatır.
- Ekmek ve bisküvi gibi yiyecekler karbonhidrattır. Ara öğünlerde tüketilen karbonhidratlar iştah kapatır.
- Çocuğunuzu maksimum seviyede sağlıklı besleyin. Düzensiz ve sağlıksız beslenme karında şişlik hissi doğuracağından çocuk yemek yemek istemez.
- Yemekte çocuğunuza rol model olun. Öğünleri birlikte yemeye özen gösterin. Biz bile sevmezken çocuklar yalnız yemek yemeyi nasıl sevsin? Her yemekten az da olsa yemeniz çocuğunuz için iyi örnek olur.
- Sofrada kalma süresini uzatmayın. 30-35 dakikadan fazla sofrada oturmayın.
- Başka çocuklarla kıyaslama yapmayın. Yemek yemesi için rüşvet vermeyin.
- Gerekirse bir öğün aç bırakın. Öğün atladıysa bir sonraki öğüne kadar hiçbir şey vermeyin. Açlığı hissetmesini sağlayın. Bir kere aç bıraktığınızda istediği zaman yemek yemeyebileceği algısının oluşmaması için bu duruma sürekli izin vermeyin. Yemek yemek zorunda olduğunu, yemek yemezse büyüyemeyeceğini ne boyunun küçük kalacağını, saçlarının uzamayacağını ona kızmadan, uygun bir dil ile anlatın.
- Sofrada inatlaşıp kızmayın. Bu durum yemek yemeyi reddetmesine neden olur.
- Eylül ve Mayıs ayları arasında balık yağı verebilirsiniz. Balık yağının iştah açıcı etkisi vardır. Doktorunuzun tavsiye ettiği balık yağını tüketin.
- Çocuğunuza kendi yemesi için izin verin. Yerler pislenmesin diye kendi yediren annelerden olmayın. Kendi yemesi çocukta büyüme algısı oluşturur ve yemek yemekten keyif alır.
İştah Açıcı Kür
- 15-20 tane Geyve üzümünü ( taze kara üzüm) havanda dövün ve günde iki kere çocuğuna yedirin. Çocuklar bilmedikleri şeyleri yemek istemeyebilir bu yüzden kürü çocuğunuzla birlikte hazırlayın. Üzümleri birlikte sayarak havana ya da blendera koyun ve ezin. Bu sayede çocuğunuz severek tüketecek.
Bu kür İbrahim Saraçoğlu'ndan alıntıdır.