21-24 HAFTA | HAFTA HAFTA HAMİLELİK



21. Hafta

Bebek, 21. haftada yani dört ay üç haftalıkken hindiba büyüklüğündedir. 26.5 cm olurlar ve aşağı yukarı 360 gram ağırlığındadır. Bebeğinizin sizin yediğiniz yemeklerin tadını sizinle birlikte almaya başladığı zamanlardır. Bebebek bu haftada yavaş yavaş hareketlenmeye başlar. Annede görülen bazı semptomlar bulunur. Mide ekşimesi, hazımsızlık, göğüs akıntısı, kuruyan cilt, çatlaklar semptomlardan bazılarıdır. Bu dönemde nefes darlığı birçok annede görülebilir. Eğer demir takviyesine hala başlamadıysanız bir an önce başlamalısınız. Besinlerden aldığınız demir, size bu dönemden sonra yeterli gelmeyecektir. Bu dönemde 5 ile 7 kilo almanız muhtemeldir. Ayrıca belirtmeliyiz ki hamilelik sırasında akıntı çoğu annede görülüyor. Bu gayet doğal. Hormonlardan kaynaklandığını unutmayın. Eğer akıntının rengi yeşilse ve kaşıntı oluyorsa kadın doğum uzmanınıza başvurmanız gerekir.



22. Hafta

22. Haftanın en güzel tarafı bebeğinizin artık sizin sesinizi duymasıdır. Bebeğinizle konuşabilir, ona şarkılar söyleyebilirsiniz. Özellikle klasik müzik bebekler için idealdir. Bebekler için hazırlanmış müzikleri bebeğinizle birlikte dinleyebilirsiniz. Bebeğiniz 22. haftada 17 cm boyundadır. Bu süreçte yüz hatları, kaşı kirpiği oluşmaya ve büyümeye devam eder. Bu dönemde annede değişiklikler ön plandadır. Özellikle karın büyümesi sonucu bel boşluğu daha da artar. Denge problemi ortaya çıkar. Hamilelik hormonları sebebiyle kaslarınızda gevşeme olur. Bu gevşeme sorunu da bel ağrılarını ortaya çıkarır. Denge ve bel ağrısına merhaba dediğinize göre topuklu ayakkabıları bir tarafa bırakmalı ve daha rahat ayakkabılar tercih etmelisiniz.

23. Hafta

Bebeğiniz bu dönemde boyu 17-18 cm ve yaklaşık 600 civarındadır. Bebek artık bu dönemde sertleşen kulak kemikleri sayesinde sizi rahatlıkla duyabilir. Pankreası insülin salgılamaya başlar ve gözleri gelişmiş olsa bile rengi henüz beli değildir. Bu dönemde hamilelik sizi biraz korkutabilir. Bunun sebebi aşermelerdir. Kilo almaya devam edilir. Bacaklarda kramplar başlar. Bu yüzden kalsiyum ve magnezyum takviyesi oldukça önemlidir. Bu dönemde burun kanamaları olabilir. Östrojen ve progeteron kanamanın sebebidir. Size iyi gelecek tek şey nemdir. Bulunduğunuz ortamda nem makinesi olması size yardımcı olur. Tansiyonunuzda değişimler meydana gelebilir. Korkmayın. Ayaklarda şişlikler olur. Bunun için bol bol su tüketmenizde fayda var.  Ruhsal olarak inişler çıkışlar sıkça görülür. Yalnız kalmamaya ve duygu durumlarınızı paylaşmaya özen gösterin. Ayrıca doktorunuz Hepatit B testi isteyebilir. Sadece tedbiri elden bırakmamak için.

24. Hafta

24. haftada bebek 650 ile 700 gram arasındadır. Bebeğin akciğerinde damar yapıları oluşur. Neredeyse bütün organları görev yapar. Aslında bu dönem oldukça önemlidir. Bu hafta viabilite sınırı olarak kabul edilir. Viabilite, bebeğin anneye bağımlı olmadan, dışarıda yaşamını sürdürmesi anlamında kullanılır. Ancak bebeğin viabilitesi her zaman gerçekleşmeyebilir. Bunun için sindirim sistemi, solunum sistemi ve vücut sıcaklığını korumak gibi yaşam fonksiyonlarını desteklemek ve enfeksiyon gibi durumlardan korunmak gerekir. Hamilelik döneminde özellikle Anneler 24. haftada diş etlerinde sorun yaşayabilir. Eğer dişlerinizde problem varsa hamile kalmayı planlamadan önce diş doktoruna görünmelisiniz. Doktor bu dönemde sizden 50 gramlık glukoz tarama testi ister. Bunun sebebi diyabeti araştırmaktır. En önemlisi de erken doğum konusudur. Annelerin erken doğum belirtilerine karşı dikkatli olması ve bilgi sahibi olmadı gerekir.




Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu