BEBEKLERDE KAKA KIVAMI NASIL OLMALIDIR




   Bir anne olarak, bebeğinizi doğduğu andan itibaren onu çok iyi gözlemlemelisiniz. Bebeğinizi gözlemlerken, bakmanız gerekenlerden biri de bebeğinizin kakasıdır.  Bebeklik döneminde, kaka yapma sıklığı ve kakanın kıvamı çok önemlidir.

   Öncelikle, kaka yapma sıklığı, yeni doğduğu dönemlerde günde 7-8 defa olabilir. Bu durum normaldir. Daha sık olduğu durumlarda, mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Kaka yapamıyorsa da, büyük problem. Bağırsaklarda biriken dışkı, bebeği rahatsız ederek, huzursuzlanmasına ve ağrı çekmesine neden olur. Kabızlık durumlarında da, doktorunuza danışmanızda fayda var.

  • Bebeğinizin ilk kakası, mekonyum adı verilen bir dışkıdır. Mekonyum, koyu renkli, katı ve yapışkan bir yapıda olur.. İlk birkaç gün, bu şekilde kaka yapması normaldir. Bebeğin beslenmesi ile birlikte kaka kıvamı da normale döner. Eğer bebeğinizin kakası, yeşile dönmeye başladıysa, hiç vakit kaybetmeden bir doktora götürün.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerin kakasının kıvamı, altın sarısı ve sıvı kıvamlı olmalıdır. Parlak yeşil renge benzeyen kakalarda da, endişelenmenize gerek yok çünkü, annenin ön sütünü fazla alıyor demektir. Zamanla normale dönecektir.
·   Devam sütü ile beslenen bebeklerin kakası, koyu sarı ve daha katı kıvamlıdır. 

·     Ek gıdaya geçildiği zaman, bebeğinizin kakası daha koyu renkli olur ve anne sütü ile beslenme azaldıkça da kıvamı biraz daha katılaşır.

·       Ek gıdaya geçildiği zaman, dikkat etmeniz gereken önemli bir detay da bebeğinizin kakasıdır. İlk dönemde bebeğinizin sindirim sistemi katı gıdalara hazırlıklı olmaz. İlk kez yediği bazı besinleri sindirmekte zorlanabilir. Bu durum bebek kakasında açık bir şekilde görünür. Olumsuz sonuçlanan denemelerde bebeğiniz hangi besini sindiremedi ise, o besine bir süre ara vermelisiniz.

·        Anne sütü ile beslenen bebekler, daha az kabız olur. Fakat bebeğin alerjisi var ise, kabızlık görülebilir. Ek gıda döneminde, herhangi bir besini ilk defa verdiğinizde bebeğiniz kabız olmuşsa, bebeğiniz o gıdaya daha hazır değildir. Bebeğinizin kabızlığı, beş günden fazla sürüyorsa mutlaka bir doktora danışın.

·        Eğer bebeğiniz, sulu kakalar yapıyorsa ishal olmuş demektir. İshalin yanında, bir de ateş, kusma gibi şikayetler varsa ve bebeğiniz kilo kaybediyorsa, mutlaka doktora başvurun.

·       Bebeğiniz, demir takviyesi almadığı halde yeşil renkli kakalar yapıyorsa hemen doktorunuza danışın.


  •   Mukus: Sümüksü kakalarda iki günü geçtiyse, bebeğinizin gıda alerjisi olabilir. 

            Kanlı kakalar: Normal bebek kakasının içinde, az miktarda kan var ise süt proteini alerjisi olabilir. Kabızlık durumunda, kan gözüktüğünde, bebeğinizin poposunda çatlaklar olabilir. İshal ile beraber kan varsa, bakteriyel enfeksiyon olabilir. Bu gibi durumlarda, mutlaka doktorunuza danışın.

         Beyaz renkli kakalar: Bebeğinizin karaciğer ya da safra kesesi problemi olduğunu gösterir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında, hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun.

   Bir anne olarak, bebeğinizi çok iyi bir şekilde gözlemleyip hangi durumlarda doktora danışılacağını ayırt etmeniz gerekir.


Merve Yüzlü


Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu