ÇOCUKLARDA OBEZİTE HAKKINDA HER ŞEY




   Obezite, vücutta yağ miktarının, artmasıdır. Çocukluk döneminde obezite, oldukça önemli bir hastalık. Yetişkinlerde obezlerin 3/1'inde obezite, çocukluk döneminde başlamıştır. Çocukluk döneminde obezite, çok fazla yemek yemeye bağlıdır. Buna da, bazit obezite denir. Obezite, hormonal bozukluklara bağlı olarak görülür. Bazı obeziteler de, tıbbi sorunlara, yani herhangi bir hastalığa bağlı olarak görülebilir.

   Obezitenin, vücutta yol açtığı, bazı problemler vardır. Bunlara bir göz atalım.


1.   İnsülin artışına neden olur. Bu da, çocukluk çağında, erişkin tipi şeker hastalığına yakalanmaya neden olur. Eğer, ailede şeker hastalığı var ise, bu risk daha da yükselir.
2.    Obez çocuklarda, ergenlik normalden erken başlayabilir. Çok fazla kilo, ergenliği geciktirebilir.
3.    Obezite hastalığı olan çocukların bazılarında, hipertansiyon vardır. Kötü kolestrol artışı,iyi kolesterolün de düşmesi gözlenir. 
4.    Yüksek tansiyon, ortopedik bozukluk, solunum bozuklukları, şeker hastalıkları, psikososyal bozukluklar ortaya çıkar.
5.    Obez kız çocuklarında, erken kemik gelişimi nedeni ile erken ya da geç adet görme görülebilir. 
6.   Obezite, kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

    Obez çocuklar için neler yapılabilir?


    Obez çocuklar, mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Doktor, aile yaşantısı, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel hareketliliği ile ilgili bazı testler yaparak, hastayı muayene eder. Çocuğun, beslenme öyküsü bu aşamada çok önemli. Çünkü bazı çocuklar, çok yemek yememesine rağmen, yedikleri çok karbonhidratlı ve yağlı yiyecekler sebebi ile kilo alırlar. Ailenin, beslenme alışkanlığı, gözden geçirilmelidir. Çocuklara, bazı testler yapılıp, hormonal bir problem olup olmadığı bakılmalıdır.

   Obezite tedavisinin amacı, hayat boyu, kilo kontrolü sağlamaktır. Bunun için, hasta, diyetisyen ve doktor sürekli iş birliğinde olmalıdır. Tedavide, alınan enerjinin azaltılması ve harcanan enerjinin artırılması sağlanmalıdır. Obezite tedavisi için, kulaktan dolma diyetler uygulamak, doğru değildir. Doktor ve diyetisyen yardımı ile diyetler uygulanır. Çocuklara diyet uygulanırken, çocuğun büyümesi ve günlük aktiviteleri göz önüne alınır. Diyet yaparken, egzersiz yapmak, oldukça önemli. Günlük, en az, 30 dakika egzersiz yapılması gerekir.

   Obezite tedavisinde, cerrahi yöntemler uygulanır. Ama çocukluk çağında, herhangi bir cerrahi yöntem uygulanamaz.

   Kilo almak önlenebilir mi?

  • Çocuklar da boş zamanlarının değerlendirmek için aktiviteler yapmalı ve canları sıkıldıkça, yemek yemeleri önlenmelidir.
  • Fast-food tüketilmemelidir.
  • Kızarmış yiyeceklerden, uzak durulmalıdır.
  • Aile de, çocuğuna destek olmak için beslenme alışkanlığını çocuğa göre değiştirmelidir.
  • Tatlılardan ve besin değeri düşük yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Bol bol yürüyüş ve spor yapılmalıdır.

Obezite bir hastalıktır. Mutlaka kontrol altında olunmalıdır.

Merve Yüzlü

Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu