DOWN SENDROMU BELİRTİLERİ VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ



Down sendromu nedir?


  Down sendromu, bir kromozom anomalisidir. Yani, bir insan vücudunda bulunan, kromozom sayısı 46 iken, Down Sendromlu bireylerde, üç adet 21. kromozom olması sebebi ile bu sayı, 47 ‘dir. Down Sendromu, tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil genetik bir farklılıktır. Bebeğin Down Sendromlu olup olmadığı gebelik sırasında yapılan testler ve doğum sırasında belli olur.
  Down sendromunun nedeni, henüz belirlenememiştir. Fakat, 35 yaş üstü kadınlarda, down sendromlu bebek doğurma riski daha yüksektir.

Down sendromu çeşitleri


Trizomi 21: En sık görünen down sendromu çeşididir. Trizomi 21, bireyin 21. kromozomu iki değil, üç tane olması ile gerçekleşir.
Translokasyon: Bu sendromda başka bir kromozoma eklenmiş, bir adet 21. kromozom vardır.
Mozaik down sendromu: Çok nadir görünen bir sendromdur. Bazı hücreler, 46 kromozom içerir, bazıları ise, 47 kromozom içerir.


Down sendromu belirtileri


 Down sendromu, genel olarak hamilelikte teşhis edilir. Anne karnındaki bebeğin, ultrasonda yapılan kontrolde,ense kalınlığı, burun yapısı ve ikili, üçlü tarama testleri ile teşhis edilebilir.

Down sendromlu bireylerin;

·         Çekik gözleri vardır.
·         Burunları basıktır.
·         Enseleri kalındır.
·         Küçük el ve ayaklara sahiptirler.
·         Boyları kısadır.
·         Avuç içlerinde tek bir çizgi vardır.
·         Ayak parmaklarında, birinci parmak ile ikinci parmak arasında mesafe vardır.
·         Konuşma ve dil gelişiminde güçlük yaşarlar.
·         Emekleme ve yürümede zorlanırlar.
·         Dikkat sorunları vardır.
·         Uyku problemleri yaşarlar.
·         Kasları zayıftır.
·         Az ya da orta derecede, zihinsel engelleri vardır.
·         Doğuştan gelen, kalp hastalıkları olabilir.

Down Sendromu Tedavi Yöntemleri


Down sendromunun, herhangi bir tedavisi yoktur. Down sendromu, bir hastalık değil farkındalıktır.  Ailelerin, Down sendromlu bebeklerine yapmaları gereken en faydalı şey, onun sosyal ortama ve eğitim hayatına katılmasını sağlamak olur. Bu sayede, üretken ve dolu dolu bir hayat yaşarlar. Ne kadar erken eğitime başlarlarsa, o kadar hayata hazır olurlar.
   Down sendromlu bireyler, doğru bir şekilde eğitim aldığı zaman, lise ve üniversite okuyabilir, çalışma hayatına girebilir ve kendi ayakları üzerinde durabilirler.
Down sendromlu bireyler de sevebilir, kızabilir, aşık olabilir, kalbi kırılabilir ve ergenlik bunalımı yaşabilirler. Down Sendromlu bireyler, cinsel kimlikleri bulunan, bizler gibi müzik dinlemeyi seven ve dans eden insanlardır. Yani bizden hiçbir farkları yok.

Zihinsel engelli olmak, duygusal engelli olmak demek değildir.




Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu