BEBEĞİM NEDEN EMEKLEMİYOR?



    Bütün ebeveynler, bebeğinin her dönemini, merak ve heyecanla gözlemler. Anne adayları, daha hamilelik döneminde, bebekler ile ilgili neredeyse her şeyin bilgisine sahip olur. Her bebeğin gelişim süreci farklıdır. Bebek gelişim dönemlerini, ortalama olarak göz önünde bulundurursak bebekler, 5 ve 6. aylar arasında desteksiz oturmaya, 7. ve 10. aylar arasında da emeklemeye başlarlar.
   Bir bebeğin emekleyebilmesi için, kaba motor gelişiminin, yeterli düzeye gelmesi gerekir. Yani, kol ve ayak kaslarının, gelişmiş olması gerekir. Kolların ve ayakların uzunluğu, yeterli olarak gelişmiş olmalıdır. Fiziksel olarak yeterli gelişmeyi gösteren bebekler, emekleyebilir. Fakat, bazı bebekler hiç bir gelişimsel ve fiziksel bir problem olmadığı halde emeklemeyebilir. Hatta, bazı bebekler emeklemeden yürümeye başlar. Herhangi bir gelişimsel problemi yoksa, endişelenmenize gerek yok. Bebeğinizin fiziksel, ortopedik ya da nörolojik bir problemi yoksa, doktorunuz da herhangi bir problem olmadığını söylüyorsa, sabırla beklemelisiniz. 

    Bebeğinizin emeklememesinin bazı nedenleri; 


  • Bebeğiniz, kaba motor gelişimini tamamlamamış olabilir. 
  • Fazla kilolu bebekler, hareket etmekte zorlanabilir. Bu da bebekte emeklemeyi geciktirebilir. Kilolu ya da obez bebeklerin emekleme süreci uzun sürebilir.  
  • Bebeklerin de bir psikolojisi var ve emeklemek için bebeğinizin psikolojisi hazır olmayabilir. Bazı bebekler, uzaktaki oyuncaklarla değil, etrafındakiler ile oynamayı tercih eder. Bu aşamada bebeğinizi emeklemek için motive etmek yine size düşüyor.
  • Emeklemeyen bazı bebeklerin, ortopedik problemleri olabilir. Bazı bebeklerin ayakları, içe dönük şekilde basar. Bu da, anne karnında bebeklerin dizleri bükülü şekilde durduklarından dolayı olur. Fakat, ayakları esnek olmalıdır. Yani, siz eliniz ile düzeltebilmelisiniz. Ancak ayakları sert bir durumda ise mutlaka bir ortopedi uzmanına göstermelisiniz. 
  • Bebeğiniz, doğumundan itibaren yuvarlanmıyor, sürünmüyor, emeklemiyor ve yürümüyor ise, serebral palası olabilir. 
  • Bebeğiniz emeklemek için kollarını kullanıyor, fakat ayaklarını bükemiyorsa, eklemleri ile ilgili problem olabilir. 

    Emeklemeyen bebekler, 15. ayını geçmiş ise ve herhangi bir fiziksel bir hareket gözlenmiyorsa, vakit kaybetmeden, bir doktora gösterilmelidir. Her zaman söylediğimiz gibi, bebeğinizin ilk doktoru sizsiniz. Bebeğinizin, her anını gözlemleyin. Bir problem olduğunu anladığınızda da, uzman doktor ile iletişime geçin. Bebeğinizin emeklememesi, sağlık ile ilgili bir problem ise unutmayın, erken teşhis her zaman tedaviyi kolaylaştırır. 


Merve Yüzlü
Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu