OTO KOLTUĞU SEÇİMİ



  Konu güvenlik olunca akan sular durur. Bebek alışverişinin en çok düşündüren noktalarından biri oto koltuğu seçimi. Oto koltuğu düşünülenin aksine, sadece çocuğun rahat oturması için var olan bir araç değil. Birçok özelliğe sahip olan oto koltuğu, detay bilmeden alınabilecek bir parça değil. Bu yazımda oto koltuğu seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken noktaları detaylandırmaya çalışacağım. 


  Hangi Grup Oto Koltuğu Almalıyım?

  '' Hangi grup mu? '' dediğinizi duyar gibiyim. Yeni anneyseniz bu çok normal. Oto koltuğu grubu bebeğin kilosuna göre ayarlanır. Beş tane grup bulunuyor. 



  Tablolarda gördüğünüz gibi oto koltuğu tek bir ağırlığa uygun olmak zorunda değil. Buna örnek vermek gerekirse grup 0+1 olan bir oto koltuğu, hem Grup 1'in, hem de grup 2' nin kullanımına uygun. Bu tip çok kullanımlı oto koltuklarını piyasada bulmanız mümkün. 


  Bebeğiniz yenidoğan ise, bebek arabası setinin pusetini isofix yardımı ile oto koltuk olarak kullanabilirsiniz. Ana kucağını bebeğiniz 10- 11 kiloya ulaşana kadar kullanmanız mümkün. ana kucağını kullanamaz hale geldiğinizde oto koltuğu seçimi yaparken, Grup 1- 2'yi seçip uzun süreli kullanım imkanı elde edebilirsiniz. Çok daha uzun süre kullanmak isteyenlere tavsiyem Grup 1- 2- 3. Bu oto koltuğunu 9- 36 kg aralığında rahatça kullanabilirsiniz. 


Kızım için kullandığım oto koltuğu Recaro Hero 9- 36 Kg. 3 sene önce aldık.  Kızım 3,5 yaşını geçti hala rahatlıkla kullanıyoruz. 


Oto Koltuğu Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Unsurlar


  • ECE R 44'ün temel güvenlik şartlarına uymasına özen gösterin. Avrupa Birliği Güvenlik Standardı'na göre alacağınız oto koltuğunun değeri 04 ya da 03 olmalı. 02 ve 01 olanlar artık yasal olmadığından kullanılmamalı.
  • I-size dikkat etmeniz başka bir unsur. Kiloyu değil boy uzunluğunu kıstas alan Avrupa Birliği yeni oto koltuğu güvenlik düzenlemesi, 4 yaşa kadar olan çocuklar için geçerli. Bu düzenlemeye göre çocuk, 105 cm olana kadar ters oturarak seyahat etmeli.
  • Oto koltuğunu kesinlikle isofix ile bağlayın. İsofix, emniyet kemerinden çok daha güvenli bir yolculuk sunar.
  • 13 kiloya kadar olan oto koltuğu kesinlikle ters yönde kurulmalı. Bunun sebebi olası bir kaza durumunda boynunu kontrol edemeyecek olmasıdır. Bundan sonrası ebeveyn tercihine bırakılıyor fakat uzmanlar 105 santimden uzun çocukların yola bakarak seyahat etmesini uygun görüyor. 
  • Emniyet kemeri üç noktalı  mı, beş noktalı mı olmalı? Bu sorunun cevabı oto koltuğunun grubuna göre değişiklik gösteriyor. Grup 0, 0+ ve 1 oto koltuklarında 5 noktalı, Grup 3 ve 2 oto koltuklarında 3 noktalı emniyet kemeri bulunuyor. Çoklu grup oto koltuklarında 0+, 1, 2, 3 kategorisinde kullanımda beş noktalı emniyet kemeri, sonrasında ise üç noktalı emniyet kemeri kullanılıyor.
  • Oto koltuğu birden fazla yol ile araca bağlanabilir. İsofix, en kolay ve en güvenli oto koltuğu bağlama yöntemidir. Top tether yöntemi, oto koltuğunu tepe kısmından bir kanca ile araca sabitliyor. Emniyet kemeri, kolay ama çok güvenilir bir yöntem değil. Genellikle ebevynler tarafından yanlış uygulanması daha da riskli bir hal almasına neden oluyor. Baza ile bağlama yöntemi de ayrıca alınan ve baza adı verilen bir aparatın araca sabitlenmesinin ardından oto koltuğunun üstüne monte edilmesi ile yapılıyor. Ben isofix kullanmayı tercih edenlerdenim.

 Alacağınız Oto Koltuğunun Test Sonuçları Önem Taşıyor!


 Alacağınız oto koltuğunun ADAC, ÖAMTC, TCS, Plus Test, Autobild ve Stiftung Warentest testlerinin sonuçlarının '' iyi'' ve '' çok iyi'' derecelerde olmasına dikkat edin. Özellikle yan darbelere karşı dayanıklılığı önemli. Darbe enerjisinin oto koltuğu tarafından emilmesi ve darbenin çocuğa ulaşmaması önem taşıyor. 


İkinci Planda Bakılması Gereken Özellikler

  • Oto koltuğunu sık çıkarıp takacaksanız, ağırlığı sizin için önemli olacaktır. 
  • Temel ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak üç yatış özelliği bulunur. Dik oturma, dinlenme ve uyku pozisyonları. '' Bunlar bana yetmez. '' derseniz, 5- 6 pozisyona sahip oto koltuklarını da piyasada bulmanız mümkün.
  • Yıkanabilir ve kir tutmayan kumaştan yapılmış olması önemli. Çoğu marka bu şekilde üretim yapıyor. Kolay çıkıp takılmasının yanında, terletip yakmayan bir kumaş olması da çocuğunuzun sağlığı için oldukça önemli bir nokta. 
  • Emniyet kemeri rahat kapanıp açılırsa özellikle acil durumlarda işinizi kolaylaştıracaktır. 


Tabii ki tüm bunların dışında fiyatı da önemli. Piyasada 500 TL'den 5.000 TL'ye kadar geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor. 

 Elimden geldiğince, bilgim çerçevesinde, oto koltuğu seçimine ışık tutmaya çalıştım. Umarım siz değerli anneler için faydalı bir yazı olmuştur. Başka bir konuda görüşmek üzere. 

Sevgiler
Esin AKARSU

Instagram @anneceyorumlar




  





Designed with by Way2themes | Distributed by Esin Akarsu